Un nou viitor pentru palele vechi de eoliene

Palele turbinelor eoliene care ajung la sfârșitul duratei de viață sunt, de obicei, înglobate în ciment sau aruncate în gropile de gunoi.

Continuum, o companie cu sediul în Danemarca, vrea să construiască în Europa șase fabrici de reciclare a palelor de turbine eoliene și va începe să preia pale scoase din uz până la sfârșitul anului. Prima fabrică va fi situată în Esbjerg, Danemarca, și este de așteptat să fie operațională până la sfârșitul anului 2024. Celelalte fabrici vor fi situate în Marea Britanie, Franța, Germania, Spania și Turcia. Construcția tuturor celor șase fabrici ar trebui să fie finalizată până la sfârșitul deceniului. Fiecare fabrică va avea capacitatea de a recicla 36.000 de tone de pale de turbină  în fiecare an și va fi alimentată cu energie 100% verde.

Continuum a promis că nicio pală de turbină nu va mai fi dusă la gunoi și va reduce cu 100 de milioane de tone emisiile de CO2 din incinerare și co-procesare a acestora în fabricile de ciment până în 2050.

 Alte companii și cercetători au căutat, de asemenea, modalități de a îmbunătăți reciclabilitatea turbinelor eoliene existente. În viitorul apropiat, turbinele eoliene reciclate ar putea fi transformate în schiuri, snowboard-uri, materiale de construcție pentru fermele solare sau ursuleți gumați, scutece și alte articole de uz cotidian.

Sursă: RENEW ECONOMY

Lasă un răspuns