Panouri solare în parcările din Franța

Senatul francez a aprobat recent o lege care impune ca parcările cu 80 sau mai multe locuri să aibă instalate panouri solare în termen de cinci ani. Parcările cu mai mult de 400 de locuri trebuie să se conformeze în următorii trei ani. Nerespectarea acestei legi va duce la o amendă de 50 de euro pe loc de parcare pe lună, până la îndeplinirea cerințelor.

Parcările mari trebuie să instaleze panouri solare care să acopere cel puțin jumătate din suprafață. Guvernul estimează că acest proiect ar putea genera până la 11 gigawați, echivalentul a 10 reactoare nucleare.

Pot fi scutite parcările cu constrângeri arhitecturale, de mediu, de patrimoniu sau alte constrângeri dovedite, precum și parcările cu cel puțin jumătate din suprafață umbrită de copaci și parcările pentru vehicule de marfă cu o greutate de peste 7,5 tone. Noua legislație vizează parcările mari în special din apropierea autostrăzilor și a rutelor importante.

Franța este singura țară din UE care a ratat obiectivele privind energia regenerabilă în 2020. Pe lângă instalarea panourilor solare în parcări, țara ia în considerare și construirea de ferme solare în apropierea autostrăzilor, terenurilor agricole și a căilor ferate.

Sursă: EcoWatch

Lasă un răspuns