Bambusul și ratanul, alternative pentru plastic

Cel de-al doilea Congres Global al Bambusului și Ratanului (BARC 2022) a avut loc la Beijing, China, în perioada 7-8 noiembrie, pentru a promova utilizarea bambusului și ratanului ca soluții naturale pentru a reduce poluarea cu plastic și a atinge obiectivul de zero emisii.

BARC 2022 a reunit reprezentanți ai guvernelor, institutelor de cercetare, organizațiilor internaționale și non-guvernamentale, ai sectorului privat și ai mass-media.

Producția de plastic a crescut vertiginos în ultimul deceniu, cu 400 de milioane de tone produse anual. Cu toate acestea, doar 12% din el este incinerat și 9% reciclat.

Hârtia nu este soluția, așa cum ar crede unii. Un studiu a constatat că pungile pentru cumpărături din hârtie au o amprentă de carbon mai mare decât pungile de plastic, ceea ce le face mai puțin ecologice decât se credea anterior. Pe de altă parte, bambusul și ratanul pot contribui la crearea unei economii verzi, la abordarea schimbărilor climatice, la construirea unei infrastructuri rezistente la dezastre, la reducerea sărăciei, la revitalizarea zonelor rurale și la protejarea mediului. Bambusul și ratanul sunt benefice pentru fermieri, în special pentru femei, care se pot implica în procesarea inițială și pot adăuga valoare. Ratanul este deosebit de important pentru comunitățile rurale din Laos, Cambodgia și Vietnam, unde aduc 50% din câștiguri.

Sursa: UNEP-WCMC

Lasă un răspuns