Promovarea vehiculelor electrice în Norvegia

Norvegia a promovat cu succes vehiculele electrice prin stimulente fiscale generoase, cum ar fi scutirea vehiculelor cu emisii zero de la taxa de înmatriculare, TVA și taxe pe combustibil, precum și reduceri ale taxelor rutiere, de feribot și de parcare pentru acestea. În 2021, două treimi din noile vehicule de pasageri vândute au fost complet electrice. Guvernul lucrează însă acum la un sistem sustenabil de impozitare a vehiculelor.

Norvegia este o țară din nordul Europei, cu o populație mică, de 5,4 milioane de oameni și o regiune costieră întinsă, ceea ce face dificilă dezvoltarea unui sistem de transport public. Transportul rutier este cel mai popular mod de transport.

După un vârf al emisiilor din transport în 2012, guvernul norvegian a introdus un pachet de stimulente pentru a încuraja achiziția de vehicule cu emisii zero. Aceste vehicule sunt acum mai ieftine decât mașinile pe benzină sau motorină. Potrivit proiecțiilor guvernamentale, stocul lor ar putea ajunge la 1,25 milioane de unități până în 2030 (comparativ cu 225000, fără stimulente). Există, de asemenea, o rețea extinsă de stații de încărcare, iar costurile bateriilor și ale serviciilor conexe sunt reduse. În 2020, Norvegia avea peste 13.000 de puncte de încărcare, inclusiv 1.600 de puncte de încărcare de mare viteză, toate dezvoltate cu subvenții publice.

Norvegia este lider mondial în decarbonizarea sectorului de transport, a electrificat o treime din feriboturile interne și este un pionier în aviația electrică. Dar scutirea de taxe acordată de guvernul norvegian pentru vehiculele electrice a dus la o pierdere la buget de aproximativ 1,3 miliarde USD în 2021, în timp ce beneficiile au fost estimate la 3,5 miliarde USD. Succesul vehiculelor electrice a însemnat și o scădere a taxelor de mediu, reprezentând aproape o treime din totalul veniturilor fiscale.

Sursa: OECD.org

Lasă un răspuns