Poate inteligența artificială să salveze planeta?

Cu siguranță ne vom aminti de 2022 pentru progresul obținut în domeniul inteligenței artificiale (IA). Ar trebui să fim atât fascinați, cât și îngrijorați de implicațiile unui astfel de progres, în special pentru impactul său potențial asupra schimbărilor climatice.

Pe de o parte, IA ar putea ajuta la accelerarea creșterii economice, facilitând astfel realizarea schimbărilor structurale și societale necesare pentru o decarbonizare profundă. De asemenea, cercetările au sugerat că, în ultima perioadă, ritmul inovațiilor a încetinit, dar progresele IA ar putea inversa această tendință. Este nevoie de revigorarea inovațiilor pentru a face față schimbărilor climatice, nu numai în știință și tehnologie, ci și în domeniul politicilor, economiei, marketingului și comunicării.

Pe de altă parte, noile instrumente de inteligență artificială ar putea provoca schimbări pe piața muncii, ar putea accentua inegalitatea veniturilor, ar putea crea concentrări de putere și bogăție, făcând mai greu de realizat cooperarea globală în vederea progresului climatic. De asemenea, în mâini răuvoitoare, inteligența artificială poate fi folosită pentru a răspândi dezinformare.

Sursă: Energy Institute at Haas

Lasă un răspuns