Democrația verde din Grenoble

Orașul Grenoble, Franța, a devenit capitala verde a UE în 2022 și a atins performanța de a permite caselor să fie alimentate complet cu energie regenerabilă. Primarul Eric Piolle consideră că motivația din spatele acestei reușite se datorează locației orașului, în Alpi, unde schimbările climatice au fost direct vizibile. Temperaturile medii au crescut cu peste 2°C din 1900.

Din 2005, Grenoble a reușit să reducă cu 25% emisiile gazelor cu efect de seră și este locația de top din Franța pentru ciclism. Grenoble încurajează cetățenii să se implice mai mult în strategia de mediu a orașului și să propună inițiative care sunt supuse votului public. Din 2015, 4 milioane de euro au fost investiți în proiectele câștigătoare.

Grenoble este un incubator pentru afaceri ecologice, patru dintre cele 22 de companii selectate de programul French Tech Green20 fiind situate în apropierea orașului. Programul oferă sprijin guvernamental și expunere internațională startup-urilor eco-tehnologice.

Cu toate acestea, modelul de la Grenoble nu este lipsit de provocări. Primarul Piolle a interzis sute de panouri publicitare, înlocuindu-le cu copaci și panouri cu informări de interes local. Acest lucru a generat o pierdere estimată între 150.000 și 600.000 de euro pe an în venituri din publicitate, iar unele companii au fost puse în dificultate. De asemenea, pentru unii oameni, închiderile de drumuri și reducerea locurilor de parcare au generat frustrare.

Sursă: The Financial Times

Lasă un răspuns