Schimbările climatice amenință să închidă stațiunile de schi

Industria de schi se confruntă cu efectele schimbărilor climatice, cum ar fi sezoanele de schi mai scurte și pârtiile fără zăpadă, ce vor determina multe stațiuni să se închidă sau să își adapteze modelul de afaceri pentru a face față.  Anzère, o stațiune de schi din Europa, a fost nevoită să închidă unele pârtii din cauza lipsei de ninsoare și a vremii ploioase de la începutul sezonului de iarnă 2023. În Alpi s-au înregistrat temperaturi record de Crăciun și Anul Nou, ajungând până la 20,9 C.

Un studiu din 2018 a constatat că sezonul de schi din stațiunile montane din SUA s-a scurtat în medie cu 34 de zile între 1982 și 2016. În unele stațiuni europene, sezonul s-a scurtat cu câteva săptămâni în ultimii 30 de ani.

În plus, stațiunile de schi situate sub altitudinea de 1.800-2.000 m vor trebui să producă din ce în ce mai multă zăpadă artificială pentru a-și menține deschise pârtiile. Acest lucru ar putea crește cu 79% consumul de apă până în 2100 și ar putea provoca conflicte între industria de schi și comunitățile locale care se bazează pe hidroenergie.

De asemenea, stațiunile de schi se vor confrunta cu costuri operaționale în creștere. Plugurile de zăpadă și tunurile de zăpadă sunt mari consumatoare de energie.

Unele stațiuni (în special cele de la altitudine mai joasă) își adaptează deja afacerile pentru a se pregăti pentru un viitor cu mai puțină zăpadă, oferind activități precum drumeții, ciclism și alte activități în aer liber. În plus, alte stațiuni se concentrează și pe dezvoltarea surselor de energie durabilă și a spațiilor de cazare ecologice.

Stațiunile de schi au un rol important în lupta împotriva schimbărilor climatice, chiar dacă unele dintre ele nu își pot schimba propria soartă. Ele pot ajuta publicul să înțeleagă care este miza schimbărilor climatice și să pledeze pentru soluții. Stațiunile de schi sunt mesagerul perfect pentru a evidenția realitatea crizei climatice.

Sursa: BBC

Lasă un răspuns