Avertismentul dur al secretarului general ONU, António Gutteres

Vorbind la Forumul Economic Mondial de la Davos 2023, secretarul general al ONU António Guterres a acuzat producătorii de combustibili fosili și susținătorii lor financiari că își extind producția, deși sunt conștienți că „modelul lor de afaceri este incompatibil cu supraviețuirea umană”. El a avertizat că e pe cale să se aleagă praful de angajamentul de a limita încălzirea globală la 1,5 grade peste nivelurile pre-industriale.  „Flirtăm cu dezastrul climatic. Fiecare săptămână aduce o nouă poveste de groază climatică”, a adăugat el.

Guterres a cerut, de asemenea, ca industria petrolului și gazelor să fie trasă la răspundere pentru rolul său în schimbările climatice, făcând aluzie la o analiză care arată că oamenii de știință de la ExxonMobil au prevăzut corect încălzirea globală în rapoarte de acum câteva decenii.

„La fel ca și cei din industria tutunului, ei și-au călcat în picioare propria știință. Big Oil a vândut marea minciună. Și ca și în industria tutunului, cei responsabili trebuie să răspundă”, a spus Guterres.

Nu este clar dacă ExxonMobil are reprezentanți în Davos, deoarece aceștia nu sunt enumerați pe lista oficială a participanților. Compania nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Într-o declarație anterioară pentru CNN, ExxonMobil și-a exprimat angajamentul de a face parte din soluția la schimbările climatice.

Un nou raport de la Reclaim Finance dezvăluie că multe bănci și instituții financiare cu angajamente  de zero emisii  investesc în continuare în combustibili fosili. Guterres a avertizat că acest lucru induce în eroare consumatorii și investitorii și deschide ușa pentru greenwashing, o formă înșelătoare de marketing care susține că produsele, politicile și obiectivele unei companii sunt ecologice.

Sursa: CNN

Lasă un răspuns