Există peste 100 de specii de cafea în natură, Arabica și Robusta fiind cele două specii principale folosite pentru cafeaua comercială. Oamenii de știință pot încrucișa specii comerciale de cafea cu un total de 82 de specii înrudite pentru a spori diversitatea genetică și a le face mai adaptabile la schimbările de mediu.
Schimbările climatice afectează producția globală de cafea, deoarece temperaturile și schimbarea regimului de precipitații afectează plantele și le fac mai vulnerabile la boli. Boala fungică „rugina frunzelor de cafea” s-a răspândit în întreaga lume, provocând daune majore în toate țările cultivatoare. De exemplu, în America Centrală, în timpul sezonului de recoltă 2011-2012, un focar de rugină a frunzelor a afectat 70% din ferme, ceea ce a dus la pierderea a peste 1,7 milioane de locuri de muncă și la 3,2 miliarde USD daune și venituri pierdute.
Speciile sălbatice de cafea sunt o valoroasă resursă genetică pentru viitorul cafelei comerciale. Cu toate acestea, peste 60% dintre ele sunt amenințate cu dispariția. Speciile de cafea sălbatică, precum și soiurile sălbatice ale speciilor comerciale, sunt toate în declin, deoarece cresc doar în zone geografice limitate și doar la numite altitudini, există concurență pentru utilizarea terenului și, de asemenea, plantele de cafea sunt recoltate excesiv pentru cherestea sau lemn de foc.
Cafeaua nu se poate păstra un timp îndelungat în colecții științifice, deoarece boabele ei nu se conservă bine. Viitorul cafelei depinde de conservarea ei în zonele unde crește și de lucrul cu comunitățile locale.
Sursa: universal-sci.com