Extragerea dioxidului de carbon din apa mării

Cercetătorii au încercat deja să găsească modalități de a elimina dioxidul de carbon din atmosferă, dar ar trebui făcut mai mult pentru ocean, care absoarbe 30-40% din gazul dăunător. De fapt, concentrația de dioxid de carbon din apa mării este de peste 100 de ori mai mare decât cea din aer.

Cercetătorii de la MIT au dezvoltat o nouă metodă de captare ieftină și eficientă a CO2 din ocean. Rezultatele au fost publicate pentru prima dată în revista Energy and Environmental Science.

În primul rând, apa este acidificată într-un set de celule electromagnetice fără membrană pentru a transforma în dioxid de carbon molecular bicarbonații anorganici dizolvați . Gazul este colectat prin aspirare. Apoi, apa este introdusă într-un al doilea set de celule electromagnetice cu o tensiune inversă, pentru a recupera protonii și a aduce apa acidă înapoi la o stare alcalină înainte de a o deversa înapoi în ocean.

Kripa Varanasi, profesor de inginerie mecanică la MIT și unul dintre cercetători, este încrezător că infuzia de apă alcalină combinată cu eliminarea dioxidului de carbon poate contracara acidificarea oceanelor, care este o amenințare pentru recifele de corali și crustacee.

Odată ce dioxidul de carbon este extras din apă, acesta trebuie eliminat într-un mod sigur și responsabil, cum ar fi îngroparea lui  în formațiuni geologice adânci, transformarea într-un compus precum etanolul sau folosirea lui pentru a crea alte produse chimice de specialitate.

Cea mai eficientă modalitate de a obține rezultate cât mai rapid, ar fi cuplarea acestei noi tehnologii de îndepărtare a carbonului la infrastructura existentă care procesează apa de mare, cum ar fi instalațiile de desalinizare, navele (care pot procesa apa în timpul voiajului lor), platformele de foraj marin sau fermele de acvacultură.

Sursa: news.mit.edu

Lasă un răspuns