Schimbările climatice aduc mai multe uragane

Creșterea nivelului mării și schimbările climatice ar putea duce la uragane și furtuni tropicale consecutive care să lovească la fiecare 3 ani, zonele de coastă, precum Coasta Golfului Mexic, potrivit unui studiu publicat recent în revista Nature Climate Change.

În 2017, după un sezon de uragane deosebit de distructiv (Harvey, Irma și Maria), cercetătorii au început să ridice întrebări cu privire la frecvența tot mai mare a uraganelor succesive. Teoriile lor au fost confirmate în 2021, când uraganul Ida a lovit Louisiana, urmat la scurt timp de furtuna tropicală Nicholas, în Texas.

Cercetătorii sunt în general de acord că schimbările climatice vor crește intensitatea uraganelor din Atlantic în secolul următor, deși nu se pot pune de acord  dacă va crește și frecvența acestora. Dar furtunile de o intensitate mai mare vor avea sigur un impact mai devastator.

Acest risc este întreținut de doi factori: creșterea nivelului mării și creșterea precipitațiilor. Valurile de furtună devin din ce în ce mai mult o amenințare pe măsură ce nivelul de bază al apei crește, în timp ce temperaturile mai ridicate ale aerului înseamnă că furtunile pot transporta mai multă apă. Acest lucru duce la precipitații mai importante, care produc mai multe inundații.

Specialiștii avertizează comunitățile că trebuie să-și îmbunătățească reziliența și capacitățile de răspuns la inundații și să își protejeze infrastructura de transport, sistemele de apă și rețelele electrice. Echipele de intervenție trebuie să fie pregătite să reacționeze la mai multe furtuni în același timp și să poată trimită resurse în mai multe locuri simultan.

Sursa: PHYS.ORG