Curcubeul hidrogenului

Hidrogenul este deja foarte solicitat, cererea globală ajungând la 94 de milioane de tone metrice în 2021. Cea mai mare parte a acestei cereri este generată de industria de rafinare a petrolului, precum și de producția de amoniac pentru îngrășăminte și metanol pentru industria chimică. Cu toate acestea, odată cu nevoia tot mai mare de a înlocui combustibilii fosili în diverse sectoare, se așteaptă ca hidrogenul să devină un jucător important și în transporturi, industria grea și alte domenii. Dacă țările continuă să-și onoreze angajamentele climatice, cererea de hidrogen ar putea ajunge la 130 tone metrice până în 2030, o parte semnificativă a acestei cereri provenind din noile folosiri.

Principala provocare legată de producția de hidrogen astăzi este că se bazează de obicei pe combustibili fosili, în special pe gaze naturale. Acest tip de hidrogen este cunoscut sub numele de hidrogen „gri”. O abordare alternativă pentru producerea hidrogenului fără emisii de carbon este utilizarea energiei electrice regenerabile. Hidrogenul rezultat din acest proces este cunoscut sub numele de hidrogen „verde”.

Cu toate acestea, hidrogenul verde este mult mai scump decât hidrogenul gri, de aceea Comisia Europeană a elaborat un set de reguli pentru a defini ce proiecte cu hidrogen vor fi eligibile pentru finanțare și sprijin special. Ca o primă regulă, producătorii de hidrogen verde vor trebui să se conecteze direct la surse regenerabile de energie sau la rețele de energie generată din surse regenerabile.

Uniunea Europeană (UE) și-a stabilit obiectivul de a atinge 10 milioane de tone metrice de producție internă de hidrogen pe an până în 2030, pe lângă cele 10 milioane de tone metrice din importuri. Atingerea acestui obiectiv de producție internă va necesita 500 TWh de energie electrică din surse regenerabile, ceea ce este echivalent cu aproape 15% din consumul total de energie electrică al UE. Pentru a se asigura că producția de hidrogen nu monopolizează capacitatea existentă de energie regenerabilă, a doua regulă a Comisiei Europene impune producătorilor de hidrogen să apeleze la  structuri de energie regenerabilă care au fost construite recent, în ultimii trei ani.

Aceste reguli privind utilizarea energiei regenerabile pentru producerea hidrogenului în UE sunt încă în curs de elaborare și nu au fost încă aprobate, ceea ce ar putea dura câteva luni. În SUA, și administrația Biden dezvoltă reguli privind creditele fiscale pentru producția de hidrogen, ca parte a legii Inflation Reduction Act.  Aceste credite fiscale ar putea stimula dezvoltarea proiectelor de hidrogen verde și ar putea promova utilizarea energiei regenerabile pentru producerea hidrogenului.

În cazul în care vă întrebați câte culori mai poate avea incolorul gaz numit hidrogen, iată o listă. Hidrogenul negru/maro este produs cu cărbune. Hidrogenul albastru este produs cu combustibili fosili, dar emisiile nocive au fost captate și stocate în subteran. Hidrogenul roz este produs folosind energia nucleară. Hidrogenul auriu se formează în mod natural.

Sursa: MIT Technology Review