Omenirea a emis o cantitate mare de dioxid de carbon de la Revoluția Industrială încoace (mai mult de 2.000 de gigatone), așa că am ajuns la punctul în care trebuie să facem schimbări semnificative pentru a combate schimbările climatice. Este esențial să reducem rapid emisiile, dar trebuie, de asemenea, să eliminăm și să stocăm carbonul care se află deja în atmosferă pentru a menține creșterea temperaturii globale sub 1,5 grade C și pentru a preveni cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.
Eliminarea dioxidului de carbon, cunoscută și sub denumirea de ”îndepărtarea carbonului”, urmărește reducerea cantității de dioxid de carbon din atmosferă. Estimările privind cantitatea de carbon care trebuie eliminată pentru a atenua schimbările climatice, variază între 5 și 16 miliarde de tone metrice pe an, la nivel global, până în 2050. Pentru a avea un reper, Statele Unite au emis puțin peste 6 miliarde de tone metrice de gaze cu efect de seră în 2021. Cantitatea de carbon eliminată astăzi este mult prea mică, și este nevoie de investiții sporite atât din partea sectorului public, cât și a celui privat în următoarele decenii.
Iată șase opțiuni pentru îndepărtarea carbonului din atmosferă:
1. Copacii și pădurile. Copacii elimină în mod natural dioxidul de carbon din aer prin fotosinteză, făcând din reîmpădurire o modalitate eficientă de stocare a carbonului. Alte metode precum repopularea zonelor de pădure rărită, încorporarea de copaci în spațiile zootehnice și în sistemele de culturi, și reîmpădurirea urbană pot crește, de asemenea, gradul de eliminare a carbonului. Se estimează că randamentul acestei metode naturale ar fi, numai în Statele Unite, de peste jumătate de gigatonă de CO2 pe an. Eliminarea carbonului cu ajutorul pădurilor poate fi relativ ieftină (mai puțin de 50 USD pe tonă metrică de CO2) și în plus, rezultă și aer și apă mai curate.
2. Fermele și solurile. Mai multe practici pot crește cantitatea de carbon stocată în sol, inclusiv plantarea culturilor de acoperire, utilizarea compostului și dezvoltarea culturilor cu rădăcini adânci. Cantitatea carbonului captat și durata lui de stocare depind, printre altele, de clima regională și tipul de sol.
3. Eliminarea și depozitarea carbonului cu ajutorul biomasei. Eliminarea și stocarea carbonului prin biomasă (BiCRS) este o gamă de procese care utilizează biomasa din plante sau alge pentru a îndepărta dioxidul de carbon din atmosferă și a-l stoca pentru perioade îndelungate. Metodele prevăd crearea de biocărbune, bio-petrol, stocarea permanentă a biomasei bogate în carbon și captarea și stocarea carbonului în bioenergie (BECCS). BECCS generează energie din biomasă, captează emisiile de CO2 rezultate și le stochează. Un tip de BECCS implică conversia biomasei în hidrogen, ceea ce ar putea duce la combustibil cu impact carbon negativ.
4. Captarea directă din aer. Captarea directă din aer este o tehnologie care elimină chimic dioxidul de carbon din aer și îl stochează în subteran sau în produse cu durată lungă de viață, cum ar fi betonul. Spre deosebire de captarea și stocarea carbonului, care reduc emisiile provenite de la instalațiile industriale și centralele electrice, captarea directă din aer elimină carbonul care a fost deja emis în atmosferă. Totuși, această metodă este încă relativ costisitoare și consumatoare de energie.
5. Mineralizarea carbonului. Mineralizarea carbonului este un proces prin care anumite minerale reacționează cu CO2 și transformă gazul într-un solid. Acest proces are loc în mod natural, foarte încet și pe parcursul a sute sau mii de ani, dar oamenii de știință lucrează pentru a-l accelera și a-l provoca pe suprafețe cât mai extinse, atât în aer, cât și în oceane.
6. Soluții proiectate pentru ocean. Scopul este de a accelera ciclurile naturale ale carbonului în ocean pentru a reduce nivelul de CO2. Soluțiile includ utilizarea plantelor de coastă, a algelor marine sau a fitoplanctonului pentru fotosinteză, adăugarea de minerale în apa de mare care să reacționeze cu CO2 sau utilizarea electricității pentru a extrage CO2. Totuși, aproape toate aceste idei sunt încă în stadiile incipiente de dezvoltare și necesită cercetări suplimentare.
Este puțin probabil să existe o singură soluție ”magică” pentru îndepărtarea carbonului. În schimb, poate să fie nevoie de o combinație de metode aplicate simultan pentru a elimina CO2-ul în mod eficient.
Sursa: cleantechnica.com