Cum să evităm dezastrul climatic

Climatologii au avertizat la o întâlnire din Elveția că este foarte probabil ca lumea să rateze obiectivul cheie în lupta cu încălzirea globală.

Ca răspuns la acest avertisment, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut tuturor țărilor să-și devanseze cu un deceniu planurile de atingere a emisiilor zero. Cel mai recent acord semnat de guverne, viza limitarea creșterii temperaturii globale la 1,5 grade Celsius. Cu toate acestea, planeta s-a încălzit deja cu 1,1 grade Celsius și, potrivit experților, este probabil să depășească pragul de 1,5 grade în anii 2030.

E de așteptat ca națiunile insulare mici din Pacific să fie printre cele mai grav afectate de impactul schimbărilor climatice. Dr. Pa’olelei Luteru, președintele Alianței Statelor Insulare Mici, a exprimat frustrarea față de progresul lent în abordarea crizei climatice, în ciuda nevoii urgente de acțiune. Industria combustibililor fosili, care contribuie major la emisiile de gaze cu efect de seră, continuă să genereze profituri semnificative, în timp ce efectele schimbărilor climatice sunt suportate în mod disproporționat de comunitățile cele mai vulnerabile.

Potrivit raportului Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice, concentrațiile de dioxid de carbon (CO2) din atmosfera Pământului sunt în prezent la cele mai ridicate niveluri din ultimele 2 milioane de ani, iar planeta a ajuns la cea mai mare încălzire din ultimii 125.000 de ani. Inundațiile extreme de coastă, care aveau loc o dată la un secol, vor avea loc cel puțin anual în jumătate din locațiile unde se fac măsurători ale nivelului mării.

Autorii raportului încă speră că pot fi realizate schimbări rapide și eficiente pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, datorită scăderii prețurilor surselor de energie regenerabilă precum energia solară și eoliană. Ei susțin, de asemenea, că schimbările în comportamentul consumatorilor, cum ar fi adoptarea unui stil de viață cu emisii scăzute de carbon, reducerea risipei alimentare și trecerea la transportul cu emisii scăzute de carbon, pot avea un impact semnificativ. Cu toate acestea, raportul recunoaște că, pe lângă reducerea emisiilor cât mai rapid posibil, implementarea pe scară largă a tehnologiilor de îndepărtare a dioxidului de carbon va fi absolut esențială pentru atingerea obiectivului de zero emisii.

Sursa: bbc.com