Poate industria frumuseții să devină verde?

Industria saloanelor de coafură a fost considerată în mod tradițional risipitoare, deoarece nu existau soluții pentru principalele fluxuri de deșeuri, cum ar fi părul și foliile metalice contaminate cu culoare. Mai mult, 95% dintre recipientele pentru cosmetice sunt aruncate după o singură utilizare. Cu toate acestea, din 2020, a fost observat un interes tot mai mare pentru sustenabilitate atât în ​​rândul clienților, cât și al saloanelor.

Companiile scoțiene Beauty Kitchen și Re lucrează pentru a face industria frumuseții mai ecologică prin creșterea reutilizarii ambalajelor. Clienții acestor companii pot returna containerele goale pentru a fi spălate și refolosite. Instalația de spălare folosită de Beauty Kitchen pentru curățarea și igienizarea recipientelor este de nivel medical, comparabilă cu cea folosită în spitale sau laboratoare, asigurând garanția unor containerele sigure pentru reutilizare.

Jo Childley, co-fondatorul Beauty Kitchen și Re, spune că în trecut ambalajele reutilizabile erau norma în industria cosmetică și că  efortul ei actual este inspirat  de acele vremuri.

Jenn Linton, proprietara salonului de coafură Linton and Mac din Aberdeen, spune că salonul ei reciclează aproape orice, inclusiv tuburi de culoare, prosoape și folii de păr cu urme de vopsea. În trecut, era dificil să recicleze foliile pentru vopsit. Acum, însă, salonul le colectează selectiv, făcând posibilă reciclarea lor în mod corespunzător. Salonul Linton and Mac reciclează și părul uman, care anterior era aruncat, dar acum este colectat și folosit în diferite moduri. Unii clienți ai salonului Linton și Mac chiar pleacă acasă cu părul care le-a fost tăiat pentru a-l folosi ca soluție împotriva melcilor sau ca și compost pentru grădinile lor. Salonul percepe o „taxă verde” de 2 lire sterline pentru a acoperi costurile inițiativei de reciclare.

Părul poate fi folosit în cel puțin 10 moduri diferite, inclusiv pentru realizarea perucilor, ca alternativă la lână, pentru compost și pentru artă. De asemenea, poate fi țesut în covorașe care pot fi folosite pentru a îndepărta mici scurgeri de benzină de pe străzi, din grădini sau de la locuri de muncă. În plus, părul poate fi transformat în rulouri, care se folosesc ca bariere în calea scurgerilor mai mari de petrol.

În 2021, organizația Green Salon Collective din Irlanda de Nord (un serviciu specializat de reciclare care lucrează cu industria de coafură pentru a preveni ca deșeurile să ajungă la gropile de gunoi sau să fie incinerate) a folosit un rulou realizat din 30-45 kg de păr din saloanele de frumusețe pentru a proteja litoralul de o scurgere de petrol. În total, până acum, colectivul a strâns aproximativ 400 kg de păr, evidențiind potențialul de utilizare a părului ca resursă durabilă. Green Salon Collective din Irlanda de Nord are acum aproximativ 1.000 de saloane membre în Regatul Unit și Irlanda. O altă realizare notabilă a colectivului se referă la cantitatea de folii de vopsit părul reciclate, care s-a dublat, de la 1% la 2%.

Sursa: bbc.com