Impactul devastator al războiului din Ucraina asupra pădurilor: Ecologiștii cer reforme urgente în gestionarea lor

Războiul din Ucraina a avut un impact devastator asupra pădurilor țării, iar în contextul încălzirii globale, ecologiștii spun că este nevoie urgentă de reforme în gestionarea acestora. Expansiunea agriculturii a dus la o reducere considerabilă a suprafeței acoperite de păduri, iar cele care au rămas sunt plantate cu pini care sunt predispuși la incendii. Din februarie 2022, când a început invazia rusă, peste 20.000 de incendii au ars peste 750.000 de hectare, provocând pagube imense pădurilor. În plus, construirea tranșeelor, bunkerelor și drumurilor a dus și la alte distrugeri.

Specialiștii în păduri spun că este necesară o schimbare majoră a politicii de gestionare a pădurilor și că acest conflict ar putea fi o oportunitate de a duce la reformarea acestui domeniu. Printre soluțiile propuse se numără crearea de mosaice de diferite tipuri de pădure, gestionate pentru o mixtură de regenerare și tăiere a lemnului. De asemenea, este necesară protejarea apelor subterane în cadrul managementului forestier. Pădurile cu specii mixte și arbori bine împrăștiați de diferite vârste ar fi mai puțin susceptibile la incendii puternice și la seceta care devine din ce în ce mai comună în regiune.

Ecologiștii sunt optimiști că Ucraina va reuși să iasă din acest conflict și planifică deja un viitor verde după război, însă este nevoie de voință politică pentru a schimba regimul actual care permite monocultivarea în pădurile Ucrainei.

Sursa: Science