Descoperirea științifică care ar putea salva planeta: Microorganismele care „mănâncă” dioxid de carbon

Cercetătorii testează noi metode de utilizare a microorganismelor numite cianobacterii pentru îndepărtarea dioxidului de carbon din atmosferă. În cadrul proiectului „2 Frontiers”, în septembrie anul trecut, o echipă de oameni de știință a călătorit pe insula italiană Vulcano, unde apa care se strecoară din sub vulcan conține nivele ridicate de dioxid de carbon. Echipa a colectat mai multe mostre de apă de mare cu conținut de dioxid de carbon variind de la scăzut la ridicat, iar apoi aceste mostre au fost analizate într-un laborator de teren.

Microorganismele descoperite în apele calde din Italia consumă dioxid de carbon într-un mod surprinzător de rapid, potrivit cercetătorilor implicați în proiect. Aceștia speră să utilizeze aceste microorganisme pentru a absorbi dioxidul de carbon și a-l îndepărta din atmosferă. Cianobacteriile transformă dioxidul de carbon în biomasă mai rapid decât orice altă bacterie cunoscută, și se scufundă în apă, ceea ce ar putea ajuta la sechestrarea dioxidului de carbon absorbit. Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că nu există o soluție magică pentru problema excesului de dioxid de carbon în atmosferă și că diversele abordări vor fi necesare în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Studiul a fost finanțat de compania de biotehnologie Seed Health. Compania este deja implicată în vânzarea de probiotice pentru sănătatea umană, dezvoltarea de probiotice pentru albine și cercetarea utilizării enzimelor microbiene pentru descompunerea plasticului. Utilizarea bacteriilor pentru captarea dioxidului de carbon este o direcție activă de cercetare în întreaga lume, iar studii anterioare au evidențiat importanța abordărilor inovatoare, precum ingineria genetică și sintetică, pentru a extinde producția de produse valoroase utilizând dioxid de carbon capturat.

Sursa: Clean Technica