Inteligența artificială ajută la monitorizarea sănătății recifelor de corali

Recifele de corali, ecosisteme esențiale care susțin milioane de oameni, se confruntă cu amenințări din cauza pescuitului excesiv, a schimbărilor climatice și a multor altor  factori. Monitorizarea acestor ecosisteme este o provocare de mare anvergură, atât ca spațiu cât și ca timp.

Cercetătorii de la University of Hawai’i (UH) at Manoa au dezvoltat un instrument de conservare  bazat pe inteligența artificială, care poate identifica și măsura din spațiu halourile de recif. Această tehnologie permite specialiștilor  în corali să studieze și să monitorizeze recifele de corali mai eficient. În jurul peticelor de recif există inele de nisip numite  halouri de nisip sau halouri de hrănire (aici se adună pești ca să se hrănească). Ele servesc ca indicatori importanți ai sănătății și vitalității recifului de corali. Noua metodă permite identificarea și măsurarea precisă a 90% din halourile de recif din lume, chiar și cele din  zone îndepărtate și inaccesibile. Cu ajutorul algoritmilor de deep learning, procesul bazat pe inteligență artificială este semnificativ mai exact și mai rapid în comparație cu capacitățile umane.

Pe viitor, scopul  echipei din Hawaii este de a crea o aplicație web disponibilă gratuit, care să permită practicienilor în conservare, oamenilor de știință și managerilor de resurse să monitorizeze de la distanță și în mod eficient  diferitele aspecte ale sănătății recifelor, folosind imagini prin satelit sau drone.

Tehnicile de vizualizare  computerizată au devenit populare  pentru  studiile medicale, de biologie, precum și în ecologie. Împreună cu progresele din tehnologia imaginilor prin satelit, analiza imaginilor a îmbunătățit semnificativ analiza ecosistemelor la scară largă și eforturile de conservare a vieții sălbatice.

Sursa: phys.org