Plantele pot crește cu lumină controlată

Agricultura în mediu controlat, cum ar fi serele iluminate sau fabricile de plante, se dezvoltă  rapid în multe țări. Această metodă permite producția pe tot parcursul anului de culturi de specialitate cu valoare mare, și oferă beneficii precum reutilizarea spațiului urban, reducerea cheltuielilor cu transportul  și furnizarea de produse proaspete locuitorilor din zonele urbane. Cu toate acestea, o provocare majoră este costul ridicat asociat cu folosirea de lumină artificială, provenită în general de la LED-uri roșii și albastre. Numai costurile cu energia pot depăși 25% din totalul cheltuielilor de exploatare.

Kevin M. Folta, profesor de științe horticole și biologie moleculară și celulară a plantelor de la University of Florida și colegii săi au efectuat un experiment în care au aplicat totalul cantității normale de lumină plantelor crescute într-un mediu controlat, dar au împărțit-o în diferite perioade de timp.

Răsadurile de varză, napi și sfeclă cresc bine și se dezvoltă normal atunci când sunt expuse la un ciclu de lumină de 12 ore și un ciclu de întuneric de 12 ore timp de patru zile. Acumulează pigmenți și au o creștere sănătoasă. Cu toate acestea, când frecvența ciclurilor lumină-întuneric a fost redusă la 6 ore, 3 ore, 1 oră sau 30 de minute, plantele nu au răspuns bine. În ciuda faptului că au primit în total  aceeași cantitate de lumină, răsadurile au reacționat negativ la tratamentul cu lumină împărțită în perioade mai mici de timp.

Cu toate acestea, atunci când lumina a fost aplicată în cicluri scurte de pornire-oprire de câte 5 secunde, a avut loc un fenomen interesant. Plantele crescute în aceste cicluri rapide au prezentat asemănări cu cele crescute într-o perioadă normală de lumină/întuneric.

După ce fotosinteza și procesele biologice au fost activate  cu un impuls  de lumină de cinci secunde, plantele au fost expuse la perioade de întuneric de 10 sau 20 de secunde. În mod surprinzător, răsadurile au crescut la fel de bine în aceste perioade întunecate mai lungi, ca cele crescute în perioade de lumină și întuneric egale. Această descoperire sugerează că implementarea unor cicluri asemănătoare de lumină-întuneric pe o scară mai mare în agricultura de interior ar putea duce la economii semnificative de energie, de cel puțin 30%.

Profesorul Folta și echipa sa cred că această descoperire ar putea nu numai să genereze noi oportunități de afaceri, ci și să contribuie la hrănirea mai multor oameni, reducând în același timp impactul asupra mediului.

Sursa: universal-sci.com