O turbină revoluționară: Cum o firmă finlandeză vrea să reducă emisiile de carbon din industria grea cu o treime

Firma finlandeză Coolbrook susține că poate reduce emisiile de carbon din industria grea cu o treime. În prezent, multe procese chimice la temperaturi ridicate, cum ar fi producția de oțel sau de ciment, se bazează pe utilizarea combustibililor fosili, deoarece este dificil sau chiar imposibil să se obțină acele temperaturi folosind doar electricitatea.

Coolbrook a dezvoltat un sistem inovator, numit „turbină inversă”, care poate produce căldură verde. În loc să folosească combustibili fosili, sistemul utilizează un motor electric pentru a acționa rotoarele turbinei. Un gaz sau un lichid este apoi introdus în turbina în mișcare, iar rotoarele accelerează substanța la viteze supersonice și o încetinesc rapid, transformând energia cinetică în căldură. Dacă motorul este alimentat cu energie electrică verde, nu se generează emisii de dioxid de carbon.

Testele de laborator au arătat că acest proces electrificat poate oferi randamente semnificativ mai mari decât cele obținute cu combustibili fosili. Coolbrook intenționează să aplice această tehnologie în mai multe procese industriale și estimează că ar putea reduce emisiile industriale grele cu aproximativ 30%, fără a necesita inventarea unor tehnologii fundamentale noi.

Astfel, utilizarea unei turbine în sens invers pentru producerea de căldură verde ar putea fi o soluție viabilă pentru reducerea emisiilor de carbon din industriile grele.

Sursa: Slashdot