Biocombustibilul din microalge – o soluție nesustenabilă pentru mediu?

Noile cercetări ridică îndoieli asupra eficienței energetice a alternativelor diesel provenite din fitoplancton. Biodieselul derivat din microalge poate emite, de fapt, mai mult carbon în timpul producției și utilizării sale decât dieselul pe bază de petrol. Performanța slabă a biocombustibilului se datorează procesului său de fabricație, care necesită mai multă energie decât poate produce produsul final.

Microalgele, fitoplanctonul care crește în apă dulce și sărată, par să aibă avantaje promițătoare ca potențiali candidați pentru producerea de biocombustibili, deoarece pot produce până la 30 de ori mai multă energie decât alți biocombustibili datorită conținutului lor ridicat de grăsimi. Cu toate acestea, studiul recent arată că avantajele acestora nu se traduc în eficiență energetică din cauza costurilor de producție și a consumului de energie asociate cu cultivarea, procesarea și alimentarea cu electricitate a producției de alge.

Cercetătorii consideră că este necesară o transformare semnificativă a tehnologiei pentru a putea realiza o producție largă de biocombustibili din microalge. Potențialul utilizării microalgelor ca sursă viabilă de combustibil alternativ ar putea fi atins prin creșterea fitoplanctonului în aer liber, cu lumină naturală, și prin găsirea unei metode mai puțin intensive din punct de vedere energetic pentru alimentarea producției.

Sursa: E360