În ultimul timp, lumea se confruntă cu multiple recorduri de căldură. Între timp, economia globală ”se răcește”, Germania aflându-se deja în recesiune și alte țări dezvoltate, inclusiv Marea Britanie, mergând în această direcție. Recuperarea post-lockdown a Chinei a stagnat, iar piața forței de muncă din SUA dă semne de încetinire din cauza ratelor mai mari ale dobânzilor.
Combinația dintre economia slabă și intensificarea fenomenelor meteorologice extreme este îngrijorătoare. În mod obișnuit, presiunile asupra mediului cresc în timpul boom-urilor economice, ceea ce duce la intensificarea mișcărilor ecologiste. Acest lucru a fost observat la începutul anilor 1970, sfârșitul anilor 1980 și înainte de criza financiară globală din 2008. Încălzirea globală care se intensifică în ciuda scăderii economiei, este un motiv semnificativ de îngrijorare. Recentele incendii de pădure din Canada, care au cauzat un smog portocaliu nociv în orașul New York, arată o planetă aflată pe calea către un declin catastrofal. Într-un fel, adevărata recesiune este cea ecologică.
Din punct de vedere istoric, guvernele tind să acorde prioritate viitorului planetei doar atunci când au mai puține preocupări imediate. Cu toate acestea, recesiunea sau simpla amenințare a unei recesiuni tind să îndrepte atenția factorilor de decizie asupra problemelor imediate. Abordarea urgențelor climatice poate fi amânată de politicieni în speranța că progresele viitoare în știință și actorii economici vor oferi probabil cândva o soluție magică care să permită un consum nelimitat fără a dăuna planetei.
Cu toate acestea, ar fi incorect să dăm vina exclusiv pe politicieni pentru lipsa de acțiune în ceea ce privește urgența climatică. Politicienii răspund la semnalele pe care le primesc de la alegători, iar mesajul referitor la necesitatea unei acțiuni decisive în domeniul climei nu este atât de clar pe cât se dorește. De exemplu, oamenii susțin echipe de fotbal sponsorizate de state petroliere, iar fanii nu sunt îngrijorați de sursa fondurilor, atâta timp cât echipa lor are performanțe bune. Ceea ce își doresc cu adevărat oamenii este o tranziție lină și fără sacrificii, care să le permită să își continue activitățile preferate, cum ar fi să meargă în vizită la prieteni cu mașina sau să călătorească în străinătate pentru vacanțe.
Sursa: The Guardian