Temperaturile globale sunt în creștere, ceea ce duce la valuri de căldură extremă în diferite părți ale lumii. Valea Morții din California și regiunea Xinjiang din China au cunoscut temperaturi de peste 50℃. Regiunea mediteraneană, inclusiv Italia, Spania, Franța și Grecia, se confruntă, de asemenea, cu temperaturi arzătoare care depășesc 40℃. Pe vreme caldă, oamenii apelează adesea la aparatele de aer condiționat, dar acestea consumă multă energie și folosesc agenți frigorifici cu potențial ridicat de poluare. Pentru a răci casele fără a provoca daune suplimentare climei, există câteva soluții care reduc consumul de energie și emisiile.
- Nu lăsa soarele înăuntru. Clădirile pot fi protejate de căldura excesivă prin implementarea diferitelor soluții precum: acoperișuri reflectorizante și ventilate, obloane exterioare la ferestre, montarea de copertine și folosirea de vopsea de culoare deschisă pentru acoperiș. Cercetările au descoperit că folosirea obloanelor externe poate reduce nevoile de răcire cu până la 14% în anumite regiuni, în timp ce vopsirea acoperișurilor în culori deschise poate reduce temperatura interioară prin reflectarea energiei soarelui. De asemenea, umbra oferită de coronamentul copacilor poate scădea temperatura pereților casei cu până la 9 ℃.
- Bazați-vă pe ventilația naturală. Pentru a răci o clădire prost ventilată, o metodă eficientă este de a deschide ferestrele când temperatura exterioară scade pentru a lăsa aerul cald să iasă și a introduce aer mai rece. Designul clădirii poate fi îmbunătățit cu funcții suplimentare, cum ar fi coșurile de ventilație, orificiile de ventilație de pe acoperiș și captatoarele de vânt, care sunt predominante în regiunile calde și aride precum Orientul Mijlociu. Aerisirea cu aer rece a clădirilor noaptea poate ajuta la menținerea unei temperaturi mai răcoroase în timpul zilei. Ventilația încrucișată, unde aerul proaspăt intră printr-o deschizătură și iese prin alta, poate fi facilitată de existența unor curți interioare, un design care este folosit de secole în zonele cu climă caldă. Curțile interioare pot reduce disconfortul termic al locuitorilor casei chiar cu 26%.
- Fii creativ. Percepția noastră este influențată de factori precum umiditatea și viteza aerului, nu doar de temperatură. Ventilatoarele pot ajuta la sporirea confortului prin îmbunătățirea circulației aerului. Când sunt utilizate împreună cu aerul condiționat, ventilatoarele ne permit să creștem setarea termostatului de la 24℃ la 27℃ și să ne simțim în continuare răcoriți. Această idee simplă poate reduce cu peste 20% consumul de energie dedicat climatizării.
Sistemele centralizate de climatizare pot irosi energie funcționând la temperaturi prea scăzute sau răcind camere goale. Pentru a rezolva acest lucru, se poate apela la dispozitive personale de răcire, cum ar fi ventilatoare de birou, scaune cu răcire sau haine cu dispozitive de răcire. Aceste gadget-uri oferă indivizilor mai mult control asupra nevoilor lor imediate de răcire, fără a fi nevoie să răcească întregul spațiu, rezultând economii de energie și confort îmbunătățit.
Sursa: The Conversation