Plajele Ciprului ar putea să dispară

Cercetătorii de la Universitatea  Mării Egee din Grecia, au emis un avertisment  serios, potrivit căruia până la 72% din plajele din Cipru riscă să dispară până în 2100 din cauza schimbărilor climatice. Creșterea nivelului mării și acțiunea valurilor provoacă eroziunea țărmurilor nisipoase, reprezentând o amenințare semnificativă pentru litoralul insulei. În plus, barajele construite în amonte captează sedimentele din râuri, ceea ce duce la un debit redus de nisip în aval, și astfel  există mai puțin nisip disponibil pentru a reumple țărmurile după episoadele erozive. Plajele înguste, care au mai puțin de 50 de metri lățime, sunt cele mai vulnerabile la eroziune.

În cadrul scenariilor studiate de  IPCC (Panelul Interguvernamental privind Schimbările Climatice), pe măsură ce emisiile de dioxid de carbon cresc, nivelul mării crește și el. În cazul celui mai sumbru scenariu (RCP8.5), în care emisiile de dioxid de carbon ajung la 1.500 ppm (părți/milion), cercetătorii au estimat o creștere a nivelului mării de până la 2,04 m.

Pe lângă creșterea nivelului mării, se așteaptă să crească severitatea și frecvența furtunilor, în special pe coastele de nord ale Ciprului. Acest lucru ar putea duce daune semnificative ecosistemelor naturale și infrastructurii create de om. În condițiile de scenariu RCP4.5, se preconizează că furtunile extreme vor avea loc la fiecare 9 până la 27 de ani, începând cu 2050. În condiții de scenariu RCP8.5, frecvența furtunilor ar putea crește la fiecare 2,5 până la 13 ani și, după 2100, aceste evenimente extreme pot apărea de mai multe ori pe an.

Retragerea plajelor din cauza eroziunii este problematică, mai ales că infrastructura turistică este adesea construită de-a lungul coastelor. Fără planuri de reamenajare a plajelor prin aducerea de nisip din alte zone, infrastructura turistică ar putea fi erodată permanent, provocând probleme semnificative pentru industria turismului și economia locală. Cercetătorii propun ca măsurile inginerești precum diguri, epiuri și diguri de larg, să fie luate în considerare pentru a atenua eroziunea valurilor pe timp de furtună și pentru a proteja împotriva creșterii nivelului mării.

Daunele cauzate de eroziunea plajelor și distrugerea litoralului  se extind dincolo de mediile umane. Eroziunea duce la pierderea habitatelor cheie pentru diferite vietăți, inclusiv a  locurilor de cuibărit pentru păsări. Protejarea acestor habitate este crucială pentru conservarea biodiversității și a echilibrului ecologic al ecosistemelor de coastă din Cipru.

Sursa: phys.org