China își consolidează dominanța: Exploatarea litiului african pentru vehiculele electrice este în creștere

Eforturile Chinei de a asigura resurse de litiu din Africa dau roade în timp ce pe piață cererea pentru acest mineral crește rapid. Companiile chineze au investit în mine și facilități de prelucrare în multe țări africane bogate în litiu, având ca scop asigurarea unei aprovizionări stabile cu acest mineral pentru industria autohtonă de vehicule electrice.

Interesul Chinei pentru resursele africane de litiu este determinat de ambițiile țării de a trece la vehicule electrice și de a reduce dependența de combustibilii fosili. Ca cea mai mare piață de vehicule electrice din lume, China are nevoie de o aprovizionare substanțială de litiu pentru a susține cererea și producția în creștere a mașinilor electrice.

Cu toate acestea, există tot mai multe voci din partea activiștilor și organizațiilor pentru drepturile omului și mediu care critică exploatarea litiului de către China în Africa. Criticii susțin că graba de a asigura resursele de litiu ar putea duce la degradarea mediului, exploatarea comunităților locale și practici de muncă precare.

În plus, SUA se uită și ele către litiul african, fiind motivate de propria revoluție a vehiculelor electrice și au încheiat câteva acorduri preliminare de cooperare. O competiție mai mare ar putea complica planurile Chinei pe termen lung.

Sursa: Bloomberg