Pe baza datelor ERA5 de la Copernicus C3S (Copernicus Climate Change Service), primele trei săptămâni din iulie 2023 au fost cele mai calde înregistrate vreodată, iar luna în sine este probabil să fie cea mai caldă lună iulie de până acum. Acest lucru a provocat valuri de caniculă în America de Nord, Asia și Europa, ducând la consecințe asupra sănătății, mediului și economiei și cauzând incendii importante în Canada și Grecia.
6 iulie a marcat cea mai călduroasă zi înregistrată vreodată, depășind recordul din 2016, iar 5 și 7 iulie au fost, de asemenea, foarte calde. Temperaturile globale au depășit pentru scurt timp pragul de 1,5 °C peste nivelurile preindustriale în prima și a treia săptămână. Din luna mai, temperaturile de la suprafața mării au fost constant mai ridicate decât de obicei, contribuind la o lună iulie excepțional de caldă.
Faptul că iulie 2023 poate să devină cea mai caldă lună iulie înregistrată se înscrie în tendința precedentei luni (iunie), care a fost și ea cea mai fierbinte lună iunie înregistrată. Datele ERA5 indică faptul că anterior, luna iulie 2019 deținuse recordurile pentru cea mai caldă lună iulie și cea mai caldă lună înregistrată.
Carlo Buontempo, directorul C3S, afirmă că temperaturile record sunt un rezultat al tendinței de creștere a temperaturii globale, determinată în principal de emisiile cauzate de oameni. OMM (Organizația meteorologică mondială) indică o probabilitate de 98% ca unul dintre următorii cinci ani să fie cel mai călduros înregistrat, cu 66% șanse de a depăși temporar limita de 1,5°C peste nivelurile preindustriale în cel puțin unul dintre acești ani.
Sursa: Copernicus