Putem aspira din atomsferă gazele cu efect de seră?

Administrația Biden intenționează să aloce 1,2 miliarde de dolari pentru a construi primele două instalații comerciale de aspirare a dioxidului de carbon din aer, având ca scop combaterea încălzirii globale. Această tehnologie este promițătoare pentru unii oameni de știință, dar scepticii o consideră o risipă de bani.

Secretarul pentru Energie Jennifer Granholm a dezvăluit planurile de finanțare a două proiecte pilot pentru tehnologia de captare directă a aerului. Occidental Petroleum va construi o instalație în comitatul Kleberg, Texas, în timp ce Battelle, o organizație de cercetare nonprofit, va construi o altă instalație în Calcasieu Parish, Louisiana. Guvernul și companiile vor împărți costurile de construcție în mod egal.

Proiectele urmăresc să demonstreze potențialul tehnologiilor avansate în lupta împotriva schimbărilor climatice. Această tehnologie implică dispozitive la scară largă care pot elimina poluarea cu carbon din atmosferă. Secretarul pentru Energie Jennifer Granholm a explicat că aceste proiecte fac parte din eforturile de combatere a crizei climatice. Legea bipartizană a infrastructurii din 2021 a alocat 3,5 miliarde de dolari pentru construirea a patru centrale de captare directă a aerului la scară comercială, anunțul recent acoperind primele două proiecte. Companiile de petrol și gaze au susținut această finanțare, sugerând că astfel se poate  continua utilizarea combustibililor fosili, din moment ce se lucrează la soluționarea  problemei emisiilor.

Sursa: news.slashdot.org