Ajutorul naturii pentru o sănătate mentală mai bună

Situația globală implică o triplă criză: pierderea biodiversității, schimbările climatice și poluarea, însoțite de îngrijorări tot mai mari cu privire la sănătatea fizică și mentală a oamenilor. Natura oferă servicii esențiale, cum ar fi polenizarea și creșterea culturilor, precum și beneficii imateriale, cum ar fi calitatea vieții, bunăstarea și fericirea. Accesul la spațiile verzi și expunerea la medii bogate în biodiversitate contribuie la starea noastră de bine. Calitatea interacțiunii cu natura contează mai mult decât frecvența sau durata ei. Interacțiunile semnificative cu natura au un impact mai mare asupra stării de bine și încurajează comportamente pro-mediu.
Cercetările au identificat cinci căi de a te simți conectat la natură: contact, frumusețe, sens, emoție și compasiune. Studiile demonstrează că simpla conștientizare a trei elemente pozitive ale naturii, cum ar fi culoarea unor frunze sau cântecele păsărilor, poate îmbunătăți dispoziția și starea de bine.
Încorporarea tehnicilor de observare a naturii, care se concentrează pe implicarea emoțională și senzorială cu natura, în proiectele de știință cetățenească, poate spori beneficiile pentru voluntari. Acest lucru evidențiază importanța politicilor publice care promovează abordarea „o singură sănătate” care încurajează comunitățile să observe și să urmărească biodiversitatea locală. Această abordare recunoaște interdependența sănătății umane cu cea a ecosistemului.

Sursa: European Commission