Cel de-al șaptelea raport Copernicus privind starea oceanului

Publicarea recentă a celei de-a șaptea ediții a Raportului Copernicus al UE privind starea oceanului marchează o piatră de hotar în înțelegerea dinamicii complicate care modelează oceanul global. Finanțat de Uniunea Europeană și coordonat de Mercator Ocean International, OSR 7 este un produs de referință al Serviciului marin Copernicus al UE, și oferă o cuprinzătoare imagine de ansamblu asupra situației și schimbărilor din oceanele lumii. Raportul evidențiază mai multe aspecte fără precedent, de la modificări ale curenților de circulație oceanică, până la intensificarea valurilor de căldură marine și evenimente neașteptate din domeniul biologiei.

Ceea ce face ca OSR 7 să fie deosebit de valoros este încorporarea de descoperiri științifice de ultimă generație, care provin din diverse surse, cum ar fi observații prin satelit și in situ și capabilități avansate de calcul care permit prognoze 4D ale oceanelor. Printre instrumentele inovatoare se numără radarele de înaltă frecvență pentru monitorizarea creșterii nivelului mării lângă coastă și pentru măsurarea nivelurilor de oxigen dizolvat.

Printre alte constatări, raportul subliniază că oceanul global se confruntă cu  încălzirea, lucru care  contribuie la creșterea nivelului mării. Căldură oceanică a atins un nivel record în 2022, în special în stratul superior de 2000 m.

OSR 7 dezvăluie, de asemenea, un nivel record scăzut de oxigen în sudul Mării Adriatice, fenomen prezent în primii 600m. Analiza subliniază rolul vital al ventilației oceanelor adânci,care e  controlată de diferite procese oceanice, inclusiv de modelele de circulație și de fluxul de căldură.

Această bogăție de informații, prezentată într-un format ușor de utilizat și interactiv, nu numai că servește comunității științifice, dar permite și factorilor de decizie și publicului să înțeleagă și să se preocupe de schimbările din oceanele noastre.

Sursa: copernicus.eu