Păsările răpitoare din Africa dispar: echilibrul ecosistemului, amenințat

Cerul Africii este martorul unei tendințe îngrijorătoare – scăderea vertiginoasă a populației păsărilor de pradă. Un studiu recent, publicat în revista Nature Ecology and Evolution, pune în lumină dispariția alarmantă a mai multor specii esențiale de răpitori de pe acest continent în ultimele patru decenii, în principal din cauza conversiei habitatelor naturale în terenuri agricole. Aproape 90% din cele 42 de specii de păsări răpitoare studiate sunt în declin și două treimi dintre ele sunt amenințate la nivel global. Declinul este deosebit de dramatic în Africa de Vest.

Dr. Phil Shaw, de la Universitatea St Andrews, autorul principal al studiului, avertizează cu privire la consecințele nefaste pentru umanitate cauzate de  scăderea populației de păsări răpitoare. Făcând paralele cu declinul vulturilor indieni, care a dus la creșterea cazurilor de rabie la oameni din cauza înmulțirii câinilor vagabonzi, Shaw subliniază rolul ecologic complex pe care îl joacă aceste păsări, deoarece au capacitatea de a ține sub control șerpii, rozătoarele și alte specii invazive.

 Acest studiu evidențiază interdependența fragilă a ecosistemelor și nevoia presantă de a proteja acești prădători de vârf pentru a menține echilibrul delicat al naturii.

Sursa: The Guardian