Episoadele frecvente de vreme extremă și cererea crescută de alimente au generat în agricultură o dependență de materiale plastice, cum ar fi foliile pentru acoperit serele (având ca scop controlul temperaturii), furtunele pentru irigații , ghivecele și alveolele pentru răsaduri. Atunci când acestea se descompun, eliberează microplastice în sol, modificându-i proprietățile fizico-chimice.
Când oamenii intră în contact cu alimente și apă contaminate cu plastic, ei ingerează microplastice, care le ajung până în intestine, plămâni, sânge, creier și chiar în laptele matern, cauzând inflamația țesurturilor. În plus, compușii adugați la plastic (precum plastifianții, stabilizatorii și pigmenții) pot afecta sistemul endocrin.
Cercetătorii Liuyue He și Zhongbin Li de la Universitatea Wuhan, Qian Jia de la Universitatea Tongji și Zhenci Xu de la Universitatea din Hong Kong solicită autorităților să încurajeze cercetarea privind plasticul bidegradabil și dezvoltarea tehnologiilor de curățare a plasticului din sol.
Sursa: Science.org