Încălzirea globală provoacă un număr din ce în ce mai mare de conflicte dintre om și animalele sălbatice de pe toate continentele și din toate oceanele, arată un nou studiu publicat în Nature Climate Change. Cercetarea a fost realizată de oamenii de știință de la Center for Ecosystem Sentinels de la Universitatea Washington.
Echipa a examinat cazuri de conflicte dintre oameni și animale sălbatice cauzate de schimbările climatice. Evenimente precum seceta, inundațiile, incendiile de vegetație sau temperatura crescută a aerului și oceanelor provoacă un comportament agresiv la animale, în timp ce modificările habitatelor provoacă perturbarea lanțurilor trofice, conducând animalele sălbatice spre așezările umane în căutarea hranei. Pe măsură ce schimbările climatice se intensifică, conflictele dintre oameni și animale sălbatice se pot înmulți .
Pentru atenuarea conflictelor dintre oameni și animale sălbatice se pot face niște simple (dar eficiente) campanii de conștientizare a publicului, cum ar fi cea despre purtarea de către turiști a spray-ului împotriva urșilor în timpul plimbărilor prin pădure.
Există și soluții financiare. Acum se pot face previziuni meteo exacte despre secetă și guvernele pot aloca fonduri pentru a acoperi pagubele. De exemplu, Botswana a constituit un buget pentru a compensa fermierii pentru atacurile animalelor sălbatice, atacuri provocate de secetă. Adesea, compensațiile sunt primite în schimbul angajamentelor de a nu vâna și ucide animalele sălbatice.
O altă poveste de succes vine din zona Pacificului de Est. În 2014 și 2015, un număr record de balene cu cocoașă și albastre fuseseră prinse în năvoadele de pescuit în largul coastei Californiei, din cauza unui val de căldură extrem, care le-a împins aproape de țărm. Acum, autoritățile de reglementare din California stabilesc începutul și sfârșitul sezonului de pescuit în funcție de condițiile climatice și oceanice, pentru a evita punerea în pericol a balenelor și distrugerea uneltelor de pescuit.
Sursa: phys.org