Comisia Europeană furnizează 3,6 miliarde EUR pentru 41 de proiecte de tehnologie curată prin EU Innovation Fund. Aceste proiecte se aliniază cu Planul REPowerEU și urmăresc să reducă dependența de importurile rusești de combustibili fosili. Industrii precum cimentul, oțelul, biocombustibilii avansați, combustibilii sustenabili pentru aviație, eolianul, energia solară și hidrogenul regenerabil vor beneficia de această finanțare. Inițiativa va facilita tranziția către practicile ecologice în sectoarele dificil de decarbonizat ale economiei europene.
Proiectele alese se află în 15 țări UE (Austria, Belgia, Croația, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Țările de Jos, Portugalia, Spania, Suedia) și Norvegia. Aceste proiecte, care urmează să fie operaționale până în 2030, ar putea preveni împreună 221 de milioane de tone de emisii de CO2 în deceniul inițial de funcționare. Cele 41 de proiecte sunt clasificate în patru domenii: decarbonizare generală, electrificare a industriei și hidrogen, producție cu tehnologie curată și proiecte pilot de dimensiuni medii.
La categoria ”decarbonizare generală”, au fost aprobate 8 proiecte în valoare de 1,4 miliarde de euro. Sunt 3 proiecte din sectorul rafinării și 5 din sectorul cimentului și varului.
În categoria „electrificare industrială și hidrogen”, au fost selectate 13 proiecte în valoare de aproape 1,2 miliarde de euro. Dintre aceste proiecte, 6 sunt legate de producția de hidrogen din surse regenerabile și 7 sunt centrate pe utilizarea hidrogenului în sectoare precum industria chimică, rafinării și oțel.
În segmentul „producție cu tehnologie curată”, au fost alese 11 proiecte în valoare totală de aproximativ 800 de milioane de euro. Aceste proiecte cuprind 4 axate pe fabricarea electrolizatoarelor, 4 legate de baterii (inclusiv reciclare) și 3 centrate pe panouri și module fotovoltaice.
La categoria „proiecte pilot”, au fost selectate 9 proiecte cu o valoare de 250 de milioane de euro. Aceste proiecte sunt: 2 legate de energia eoliană, 2 de energia oceanică, 2 de produse chimice și proiecte din sectorul sticlei, captarea carbonului și e-combustibili.
Experții independenți au evaluat proiectele alese folosind cinci criterii: reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în comparație cu tehnologiile convenționale, gradul de inovare, pregătirea operațională, financiară și tehnică, scalabilitate și eficiența costurilor.
Sursa: Comisia Europeană