Reciclarea: Situația în Uniunea Europeană vs. România

„Trăim pe planeta asta ca și cum am avea încă una pe care să mergem”, spunea Terry Swearingen. Acesta este modul în care majoritatea oamenilor se comportă cu mediul înconjurător, cu locul în care trăiesc. Mulți nu realizează cât rău fac gunoaiele plantei noastre. Iar aruncatul deșeurilor nu ar trebui să intre în discuție. „Când arunci ceva trebuie să se ducă undeva ”, preciza, la rândul său, Annie Leonard, Director Executiv Greenpeace, inițiatorul conceptului de “sustenabilitate”, renumită pentru “The Story of Stuff Project”, demarat în 2007.
Unde ajung lucrurile pe care unii dintre noi le aruncă? În apă, în păduri, în orașe, cu alte cuvinte, peste tot. Potrivit statisticilor, deșeurile provin din diferite surse, precum: baterii, construcții și demolări, ambalaje, uleiuri, PVC, nămol din tratarea apei uzate. Aceste statistici, dar și cele cu privire la reciclare, sunt furnizate, la nivel mondial din surse multiple, poate chiar din statistici vechi sau contradictorii, dar și de autorități sau ONG-uri. La nivelul Uniunii Europene, sursa oficială care prezintă toate aceste date este EUROSTAT, căreia i se adaugă ONG-urile, autoritățile guvernamentale sau locale.
Iar EUROSTAT informează că la nivelul anului 2018, rata de reciclare a gunoiului municipal la nivelul statelor Uniunii Europene era de 47%. Comparativ, în același an, România recicla doar 11,1%. Aceeași sursă precizează că, în 2017, de pildă, cea mai mare cantitate de deșeuri provenea din hârtie și caron – 41%. Urmau plasticul – 19%, sticla – 18%, materialele lemnoase – 17% și metalul – 5%. Și, din 2007 până în 2017, s-au generat, anual, în jur de 30 de milioane de tone de deșeuri din hârtie și carton, la nivelul Uniunii Europene, arată datele centralizate oficial. În 2017, de pildă, gunoiul generat pe cap de locuitor la nivelul Uniunii era de circa 172 de kg. Din această cantitate, s-au recuperat în jur de 142 de kg și au fost reciclate până în 100 de kg pe cap de locuitor. Și tot în 2017, din totalul de tone de deșeuri refolosite, România reciclează 70% și generează energie 3%. Anul 2017, conform EUROSTAT, este și anul în care țara noastră generează 70 de kg de deșeuri/locuitor și reciclează cca 40 de kg. Tot atunci, din totalul de deseuri provenite din ambalaje, România recupera 62,9% și recicla 60,4%.
Soluția este simplă: Este nevoie de o altă mentalitate pentru a îmbunătăți lucrurile! „Nu ne putem rezolva problemele avand aceeasi gandire pe care am folosit-o cand am creat aceste probleme” – Albert Einstein

Lasă un răspuns