Energiile regenerabile, în curând cea mai mare sursă de electricitate din lume

Potrivit unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) privind piața energiei electrice, între 2022 și 2025 sursele regenerabile de energie și energia nucleară vor acoperi cu ușurință creșterea cererii mondiale de electricitate. La nivel global, acest lucru va duce la plafonarea emisiilor de dioxid de carbon din sectorul energetic.

IEA  estimează că cererea globală de energie electrică va avea o revenire puternică în 2023, fiind nevoie de încă 2.500 de terawatt-oră (TWh) în următorii trei ani. Până în 2025, Asia va reprezenta mai mult de jumătate din cererea globală de energie electrică, China constituind singură o treime din aceasta. Este o creștere spectaculoasă față de nivelele din 1990 și 2015, când China reprezenta doar 5% și, respectiv, 25%.

În privința energiei nucleare, este de așteptat o creștere de 302 TWh a producției până în 2025, tendință condusă de China, India, Franța și Japonia.

În următorii trei ani se preconizează că sursele regenerabile de energie vor depăși cărbunele. Ponderea surselor regenerabile  în producția globală de energie electrică va crește de la 29% la 35%, iar cărbunele va scădea la 33%. Gazul va rămâne în top, generând în continuare 21% din energie electrică în 2025, iar nuclearul, 10%.

Astfel, IEA  estimează că emisiile de CO2 din sectorul energetic se vor plafona, dar vor rămâne totuși în jurul nivelului record pe care l-au atins în 2022.

E important de conștientizat că cererea și oferta de energie electrică depind din ce în ce mai mult de condițiile climatice, în condițiile intensificării valurilor de căldură, a secetei și furtunilor. Este nevoie de o flexibilitate sporită din partea clienților și de o capacitate de stocare extinsă. De asemenea, sursele regenerabile, cum ar fi rezervoarele hidrologice și centralele geotermale și pe biomasă, sunt esențiale pentru compensarea fluctuațiilor posibile din producția de energii regenerabile (eoliană și solară) în vederea asigurării unei alimentări fiabile și eficiente cu energie electrică.

Sursă: Carbon Brief

Lasă un răspuns