Piste solare pentru de biciclete în Germania

Germania a inaugurat recent prima sa pistă solară fotovoltaică pentru biciclete, semnalând o tendință potențială pentru proiecte similare din țară. Acoperirea pistelor de biciclete cu acoperișuri solare fotovoltaice este considerată o soluție ideală de tehnologie curată. Oferă umbră și protecție împotriva ploii bicicliștilor, care folosesc deja cel mai curat mod de transport. Mai mult, îi ține pe aceștia la  distanță de șosele și oferă protecție față de șoferi. În plus, instalarea de panouri solare pe aceste acoperișuri este rentabilă și nu concurează pentru spațiu cu alte activități urbane sau cu infrastructura. Chiar dacă pistele fotovoltaice de biciclete sunt în prezent neobișnuite, această dezvoltare sugerează o posibilitate de înmulțire a acestui tip de inițiative în viitor.

Badenova, o companie de energie verde, a instalat această pista solară pentru biciclete lângă stadionul de fotbal al SC Freiburg din Freiburg, sudul Germaniei. Stadionul în sine este deja echipat cu panouri solare. Sistemul solar fotovoltaic instalat pe pista de biciclete are o capacitate de 287 kW și este format din 900 de module solare din sticlă-sticlă translucidă Solarwatt. Modulele solare din sticlă-sticlă translucidă Solarwatt utilizate, au fost supuse unor procese de fabricație și testare specifice pentru acest tip de aplicație. Acestea au primit aprobarea tehnică generală de la Institutul German pentru Tehnologia Construcțiilor (DIBt), fiind clasificate ca produse de construcții reglementate care pot fi utilizate fără limitări atât în ​​sectorul privat, cât și în cel public. Aceste module solare sunt potrivite pentru instalații aeriene și de fațadă, eliminând necesitatea verificărilor individuale sau a altor măsuri de securitate suplimentare.

Piste de biciclete fotovoltaice oferă într-adevăr o combinație logică și complementară de tehnologii ecologice. În ciuda potențialului lor, este surprinzător că nu au devenit încă un hit.

Sursa: cleantechnica.com