Căldura și seceta amenință culturile de grâu

Un studiu recent al Friedman School of Nutrition Science and Policy de la Universitatea Tufts dezvăluie că riscul temperaturilor extreme, care pot dăuna recoltelor, a crescut considerabil în zonele producătoare de grâu din Statele Unite și China. Potrivit studiului, valurile de căldură care aveau loc anterior o dată la sută de ani, pot acum să aibă loc o dată la șase ani în zona central-vestică a Statelor Unite și o dată la 16 ani în nord-estul Chinei.

Temperaturile ridicate din timpul primăverii, când grâul  înflorește, pot afecta creșterea acestuia. Stresul termic se produce atunci când temperaturile depășesc 27,8 grade Celsius, în timp ce temperaturile de peste 32,8 grade Celsius pot provoca descompunerea enzimelor esențiale din plantele de grâu.

Căldura record coincide adesea cu condiții severe de secetă, care pot avea un impact negativ asupra sezonului de vegetație. Statele Unite și China sunt grânare globale esențiale, contribuind în mod semnificativ la producția mondială de cereale. Dacă aceste regiuni se confruntă simultan cu recolte proaste la grâu și la alte culturi de bază, aceasta ar putea avea repercusiuni grave asupra accesului la alimente și asupra prețurilor la nivel mondial.

Tiparele meteorologice  sunt influențate de un grad de randomizare similar cu aruncarea unui zar cu șase fețe, putând duce la scenarii multiple. Până acum, regiunile producătoare de grâu au cunoscut o vreme relativ răcoroasă. Cu toate acestea, schimbările climatice au modificat probabilitățile, făcând mai probabile evenimentele de căldură extremă. Este posibil ca aceste regiuni să nu fi cunoscut întreaga amploare a ceea ce este posibil și ar putea fi nepregătite pentru potențialele consecințe. Rezultatele cercetării pot informa planurile de adaptare la climă în regiunile producătoare de grâu, permițând părților interesate să se pregătească pentru viitoarele evenimente asociate cu schimbările climatice, care ar putea să fie fără precedent.

Sursa: phys.org