Net Zero powered by Pur și Simplu Verde este un portal de știri, articole și informații utile despre obiectivul net zero
Obiectivul net zero se referă la atingerea unui echilibru între emiterea de gaze cu efect de seră și absorbția lor. Uniunea Europeană și-a propus să atingă ținta de net zero până în 2050. Obiectivul se poate realiza atât prin reducerea emisiilor, cât și prin compensarea lor prin diverse metode. Portalul aduce informații de ultimă oră despre descoperiri științifice, inițiative din țară și din străinătate, și politici publice menite să ne aducă mai aproape de ținta de net zero. Platforma este creată folosind inteligență artificială (IA) și input uman din partea voluntarilor Pur și Simplu Verde. Este accesibilă atât în limba română cât și în limba engleză. Ne puteți trimite sugestii de articole și de îmbunătățiri aici. Lectură plăcută!
LinkedIn raportează că locurile de muncă verzi, adică cele care se concentrează pe durabilitate și activități ecologice, constituie o treime din oferta de muncă din Marea Britanie. Printre rolurile cu cea mai rapidă creștere se numără managerii de achiziții de terenuri, specialiștii în managementul deșeurilor și analiștii de sustenabilitate. Creșterea locurilor de muncă verzi urmărește să compenseze pierderile de locuri de muncă din sectoarele aflate în curs de transformare ecologică. UE estimează pierderea potențială a aproape 500.000 de roluri în domeniile legate de combustibilii fosili, în contextul tranziției către obiectivele Net Zero. Cu toate acestea, doar Regatul Unit a creat deja 250.000 de locuri de muncă verzi, iar guvernul și-a luat angajamentul de a ajunge la 2 milioane până în 2030. Cererea de joburi verzi se extinde la domenii precum…
Studiile arată că energia solară va constitui 10% din electricitatea globală până în 2030, o parte semnificativă fiind generată în zonele deșertice însorite. Cu toate acestea, acumularea de praf din aceste regiuni reprezintă o provocare majoră, reducând eficiența panourilor solare cu aproximativ o treime într-o lună, în lipsa curățării. Anual, aproximativ 10 miliarde de tone de apă sunt folosite pentru curățarea panourilor solare și o fermă solară mare alocă aproximativ 10% din costurile de operare pentru această operațiune. Este o risipă semnificativă de resurse care ar putea fi utilizate în altă parte. Curățarea fără apă a panourilor solare este în prezent ineficientă și necesită multă muncă, deseori provocând zgârieturi ireparabile care reduc eficiența panoului. Pentru a rezolva acest lucru, cercetătorii MIT au dezvoltat o nouă metodă de curățare inovatoare, fără…
În căutarea unui viitor mai verde, Europa se concentrează pe clădiri în lupta împotriva schimbărilor climatice. Clădirile reprezintă cea mai mare pondere a consumului de energie de pe întreg continent și 85% dintre ele datează de dinainte de 2000. Din păcate, 75% dintre aceste clădiri sunt depășite după standardele de performanță energetică. Rezolvarea acestei ineficiențe este esențială în direcționarea Europei către un parc imobiliar neutru și fără emisii de carbon până în 2050. Pentru a cataliza această transformare, Uniunea Europeană a stabilit un cadru legislativ solid, ancorat de Directiva privind performanța energetică a clădirilor UE/2010/31. și Directiva privind eficiența energetică UE/2023/1791. Există propuneri de revizuire care vizează upgradarea cadrului de reglementare, care vor trece printr-o adoptare oficială la începutul anului 2024. Directivele revizuite se concentrează pe intensificarea renovărilor, vizând în…
Anul trecut, 2023, a înregistrat o creștere de 1,48 grade Celsius peste mediile preindustriale, potrivit serviciului climatic al UE, devenind cel mai cald an înregistrat. Fiecare zi, începând cu luna iulie, a marcat un nou record de temperatură a aerului. Oamenii de știință au fost surprinși nu numai de încălzirea anului 2023, ci de marja semnificativă cu care a depășit recordurile anterioare. Alți indicatori globali au fost la fel de alarmanți. Gheața din Antarctica a atins un minim istoric, ghețarii din America de Nord și Alpi s-au topit dramatic, iar valurile de căldură marine au făcut ravagii pe oceanele lumii. Temperaturile de la suprafața oceanelor au doborât record după record începând cu 4 mai 2023, stârnind îngrijorări pentru 2024. Imprevizibilul El Niño adaugă incertitudine, și e posibil ca anul 2024…
Cerul Africii este martorul unei tendințe îngrijorătoare – scăderea vertiginoasă a populației păsărilor de pradă. Un studiu recent, publicat în revista Nature Ecology and Evolution, pune în lumină dispariția alarmantă a mai multor specii esențiale de răpitori de pe acest continent în ultimele patru decenii, în principal din cauza conversiei habitatelor naturale în terenuri agricole. Aproape 90% din cele 42 de specii de păsări răpitoare studiate sunt în declin și două treimi dintre ele sunt amenințate la nivel global. Declinul este deosebit de dramatic în Africa de Vest. Dr. Phil Shaw, de la Universitatea St Andrews, autorul principal al studiului, avertizează cu privire la consecințele nefaste pentru umanitate cauzate de scăderea populației de păsări răpitoare. Făcând paralele cu declinul vulturilor indieni, care a dus la creșterea cazurilor de rabie la…
Componentele esențiale ale nenumăratelor produse de zi cu zi, de la smartphone-uri la tehnologii de energie regenerabilă, sunt materiile prime precum cobaltul, germaniul și metalele din grupul platinei. Recunoscând rolul lor esențial, Comisia Europeană susține proiecte dedicate recuperării acestor materiale cruciale. În fruntea acestui demers se află proiectul ION4RAW, finanțat de UE, care conduce o schimbare de paradigmă către o metodă mai durabilă și mai eficientă de extragere a metalelor din resursele primare. Acesta este diferit de procesele hidrometalurgice tradiționale, care se bazează pe substanțe toxice dăunătoare mediului. Metodologia de bază este centrată pe percolarea cu lichide ionice cu solvent eutectic profund (DES) și electro-recuperare. Acești compuși DES se caracterizează prin caracterul lor ecologic și stabilitate chimică. Compoziția lor include acizi Lewis și Brønsted cu temperaturi de topire diferite, permițând…
Cercetarea cu privire la albine, fluturi și alți polenizatori este esențială pentru ecosistemul și economia umană. Proiectul Safeguard, finanțat de UE, dedicat protejării acestor creaturi vitale, a lansat o colecție cu acces deschis în jurnalul „Research Ideas and Outcomes” (RIO). Această compilație își propune să sporească vizibilitatea rezultatelor cercetării și să creeze un spațiu pentru schimbul de cunoștințe. O contribuție remarcabilă la această colecție este un studiu asupra faunei de albine sălbatice din Serbia, o zonă mai puțin explorată din Europa. Cercetările în 54 de situri din Serbia au descoperit 312 specii de albine. Dintre acestea, 25 erau noi în Serbia, iar 79 erau cunoscute doar din literatură. Șase specii sunt amenințate, iar 67 figurează cu date deficitare în Lista Roșie Europeană a Albinelor, evidențiind riscurile de extincție. Aceste date…
Activitatea neobosită a organizației CIFOR-ICRAF are ca scop să evidențieze rolul crucial pe care îl joacă copacii în susținerea mediului și a mijloacelor de trai. Proiectul lor de reînverzire a Africii, ”Regreening Africa”, întins pe opt țări, a ajutat mii de gospodării să adopte bune practici agroforestiere, ducând la o creștere cu 60% a eforturilor de reînverzire pe zone vaste. Acțiunile lor din Etiopia au în centru asigurarea semințelor de înaltă calitate pentru plantarea de copaci, o parte cheie a efortului de refacere a pădurilor. Instrumentele CIFOR-ICRAF, cum ar fi Atlasul Schimbărilor Climatice și Portalul de Plantare, remodelează strategiile de reîmpădurire, cu planuri de extindere și la alte națiuni din regiune. Eforturile organizației de a înțelege genetica arborilor, inclusiv o bază de date vastă cu specii de plante și progresele…
Trendul de alegere a vehiculelor electrice (EV) ca alternativă mai ecologică la mașinile tradiționale, pe benzină, provoacă adesea dezbateri cu privire la beneficiile reale pentru mediu. În timp ce vehiculele electrice nu se ridică complet la idealul de zero emisii din cauza emisiilor generate în timpul producției și încărcării lor, ele au incontestabil o amprentă carbon mai redusă pe durata lor de viață, în comparație cu vehiculele cu motor cu ardere internă. Producerea bateriilor litiu-ion, o componentă esențială a vehiculelor electrice, implică utilizarea de minereuri care necesită combustibili fosili pentru extracție și procesare. În consecință, producția unei mașini electrice poate genera semnificativ mai multe emisii (cu aproximativ 80% mai mult) în comparație cu producția unei mașini pe benzină . Multe emisii apar apoi în perioada de exploatare a vehiculului. Este…
Lipsa apei rămâne o provocare globală critică care afectează comunitățile din întreaga lume. Odată cu epuizarea surselor convenționale de apă din cauza schimbărilor climatice și a cererii în creștere, țările care se confruntă cu deficit de apă au parte de provocări complexe, care le afectează sustenabilitatea și pot declanșa tulburări sociale. Tehnologiile inovatoare aduc idei noi pentru obținerea apei, începând cu captarea de ceață în regiunile uscate, folosind sisteme de plase verticale, până la însămânțarea norilor pentru stimularea ploii. Proiectele de colectare a apei de ceață din Chile, Eritreea, Israel și Oman ilustrează viabilitatea ceții ca sursă de apă potabilă. În plus, tehnologia de însămânțare a norilor și-a demonstrat potențialul de a crește precipitațiile cu până la 20%. Colectarea apei de ploaie cu sisteme de micro-captare se dovedește esențială pentru…